♥ Pengikut Setia ♥

Thursday, June 27, 2013

I'll Follow The Lead

Jann curik masa study ni untuk update sikit...dah tak tahu nak luah kat mana dan kepada siapa lagi dah....second time jann rasa macam ni...jann dah buat macam2 nak win hati seseorang...tapi lagi jann cuba lagi menyakitkan hati dia...


Hello!! Apa salah jann??? Apa yang salahnya? Kat mana salahnya?


Sorry, jann dah tawar hati dan mungkin ini yang terbaik...

Jann just follow the lead...jann ada depan mata menyakitkan ati kan...jann bercakap bingit telinga kan...jann ada menyemak keadaan kan...pertanyaan jann menyakitkan hati kan...


Okay, jann pun dah tawar hati sangat2, seriously...please, forgive and forget... I'll forgive you and I'll forget you also...


Serously, what's the point jann cuba mendekati lagi? Jann pun ada hati dan perasaan, mungkin jann ni bad temper, tak pandai nak meluahkan rasa bersalah...tapi sekurang2nya jann tak pernah menjauhkan diri bila orang disisi jann ada masalah...


It's okay, bukan susah pun untuk jann jauhkan diri...gerak awal pagi, balik lewat malam...baguskan gitu?


Kalau ada yang terasa hati dengan sikap jann, jann minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki...bagi yang betul2 mengenali jann, yes, jann memang bad temper kan? Jann banyak menyakitkan hati ramai orang kan?kepada yang still disisi jann, i love you guys damnly much! Bcoz korang terima jann seadanya...sebab jann juga sedar, bila jann sakitkan hati seseorang tu, jann akan sedaya upaya membaiki keadaan dalam diam...sebab? I don't know how to express my feeling! Tapi itu jann,  pada yang sama I tried my best to win people heart...if I failed, then, goodbye...


Kalau itupun rasa menyusahkan, fine! Let me tell you this! This is not the first time this thing happen, since I can manage it before, it's quite easy for me to manage it later...I'm sorry but I'm done.. :'(



Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Monday, June 24, 2013

Hati Yang Terluka

Kelukaan di hati sukar untuk diubati...


Andai, salah itu salahku..aku mohon seribu kemaafan dari kejauhan..


Andai, engkau memilih untuk menjauhkan diri..akanku turuti...akanku jauhi juga...


Andai, kehadiranku ini satu beban, maafkan aku kena menumpang seketika...


Peganglah kata2ku ini...akanku pegi menghilangkan diri tanpa kembali lagi...


Pintaku, bersabarlah untuk sementara...


Andai tiba waktunya, aku kan melangkah pergi jua...


Janjiku, akanku jaga tali yang semakin nipis terputus ini agar terpelihara...


Anganku, adakah tali ini bakal bercantum kembali?


Semakin banyak dicerita, semakin dalam luka yang ada...


Semakin dalam fikiran melayang, semakin jauh anganku pergi...


Jurang yang ada, adakah mungkin semakin menjauh?



Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Tentang Hati

Saat hati berkata " INGIN ", namun ALLAH berkata " TUNGGU ".
 Saat AIR MATA harus menitis, namun ALLAH berkata " TERSENYUMLAH ".
Saat segalanya terasa " MEMBOSANKAN ", namun ALLAH berkata " TERUSLAH MELANGKAH ".
kita merancang,Allah juga merancang..tetapi perancangan Allah lebih baik.. :')

 *******************************************************

 Manusia hari ini SUKA bersangka-sangka..
 Ada sangkaan BAIK..dan ada sangkaan BURUK.. ❤
Orang beribadah disangka riak ❤
Orang yang “relax” disangka malas ❤
Orang yang pakai baju baru disangka menunjuk ❤
Orang yang pakai baju buruk disangka zuhud ❤
Orang makan banyak disangka pelahap ❤
Orang makan sikit disangka “diet” ❤
Orang baik disangka buruk ☼
Orang buruk disangka baik ☼
Orang senyum disangka mengejek ☼
 Orang masam disangka merajuk ☼
Orang bermuzakarah disangka mengumpat ☼
Orang diam disangka menyendiri ☼
Orang menawan disangka pakai susuk ☼
Orang nampak ceria disangka membela
 Mana tahu.. ••► Yang diam itu kerana berzikir kepada Allah
Mana tahu.. ••► Yang senyum itu kerana bersedekah
Mana tahu.. ••► Yang masam itu kerana mengenangkan dosa-dosanya
Mana tahu.. ••► Yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya
Mana tahu.. ••► Yang ceria itu kerana cergas fikirannya & sentiasa mengingati Allah...


 ************************************************************


 RAMA-RAMA tidak TAHU betapa INDAHnya WARNA sayap mereka, akan tetapi MANUSIA lebih TAHU betapa INDAHnya WARNA mereka.." Begitulah juga diri kita, TIDAK TAHU betapa INDAH dan ISTIMEWAnya diri kita. Namun begitu betapa ALLAH TAHU dan meng"ISTIMEWA"kan kita dimataNya... Tatkala kita TUNDUK dalam SyariatNya, REDHA atas TakdirNya, TERSENYUM dalam MUSIBAHnya, dan TEGAR dalam ujianNya BerSYUKURlah Pada ALLAH..(◕‿◕) Tunduk dan Sujud Di atas SEjadah CIntaMU

 *************************************************

 DIAM diibaratkan seperti sebilah pisau yang di simpan dan hanya di gunakan bila perlu... Sekali guna, mampu mengerat-ngerat apa sahaja yang berada di depannya dengan mudah.... Tetapi... Banyak bercakap pula ibarat sebilah pisau yang sentiasa diguna untuk semua benda... Hingga satu ketika, ianya gagal untuk memotong apa2 pun sekalipun benang yang nipis...

 *************************************************

 Kamu TAHU satu-satunya ALASAN mengapa Allah memisahkan kita? ~♥> Karena kita terlalu DEKAT, melampaui yang seharusnya . Kamu tahu alasan mengapa Allah mencipta JARAK antara kita? ~♥> Karena Allah ingin kita saling MENDOAKAN , dalam jauhnya pandangan sekalipun . ... Kamu tahu alasan adanya kelopak pada mata? ~♥> Untuk membiarkannya terpejam , BERISTIRAHAT dari memandangmu dalam NYATA . ✿ Sesekali aku hanya ingin BICARA , sekadarnya saja , tidak lama . ✿ Setidaknya sapalah aku ketika kita bertemu mata , ✿ Namun di balik telapak tangan ini , sebuah NAMA terukir INDAH , ♥~ Belum dapat ku baca..KATA Allah masih RAHASIA ~♥ ♥ sabar itu indah jika dinanti brsama Allah,, :')

 ***************************************************

 "Ya Allah, di KETIKA aku lakukan kesalahan kepada orang lain, anugerahkanlah KEKUATAN untuk meminta kemaafan, manakala di waktu orang melakukan kesalahan kepadaku, anugerahkanku KEKUATAN memberi kemaafan"

 *****************************************************

 Sesungguhnya sekiranya kamu MAHU MENCINTAI diri ku, Ku semahunya KAMU... ~♥ Mencintai KEKURANGAN ku melebihi daripada KELEBIHAN ku... ~♥ Mencintai KELEMAHAN ku melebihi daripada KEKUATAN ku... ~♥ Mencintai KEBURUKAN ku melebihi daripada KECANTIKAN ku... ~♥ Mencintai KEKHILAFAN ku melebihi daripada KESEMPURNAAN ku... kerana untuk MENCINTAI segala yang TERBAIK biarlah KAMU hanya cukup MENCINTAI ALLAH, bukan diri ini yang tiada apa kelebihannya~~

 ******************************************************

 Tidak dinamakan CINTA kalau melemparkan pasangan ke neraka. Tidak dinamakan CINTA kalau buat diri dan pasangan gagal ujian dunia. Tidak dinamakan CINTA, kalau buat pasangan dan diri sendiri lupa serta jauh daripada Allah SWT..

 *****************************************************

 KETIKA aku ingin hidup KAYA, Aku lupa bahwa HIDUP adalah KEKAYAAN. KETIKA aku takut MEMBERI, Aku lupa bahwa semua yang aku miliki adalah PEMBERIAN. KETIKA aku ingin jadi yang TERKUAT, Aku lupa bahwa dalam KELEMAHAN, Allah memberi aku KEKUATAN. KETIKA aku takut RUGI, Aku lupa bahwa HIDUPKU adalah sebuah KEBERUNTUNGAN. HIDUP ini sangatlah INDAH jika MENSYUKURI apa yang sudah ada. Adakalanya yang TERINDAH bukanlah yang TERBAIK, Yang SEMPURNA tidak menjanjikan KEBAHAGIAAN. Tetapi ketika kita mampu dan mau MENERIMA semua KEKURANGAN & KELEBIHAN... Itulah KEBAHAGIAAN.

 ********************************************************

 C - Cinta sebelum berkahwin , biar sederhana , tak melanggar batas agama ,
I - Impian rumahtangga dirancangkan bersama ,
N - Nikah didahulukan pembuka gerbang kebahagiaan ,
T - Timang cahaya mata sbg pengikat kasih sayang ,
A - Amalkan perintah Tuhan, Insyaallah bahagia membawa ke syurga :D

 ********************************************************

 ALLAH menguji keikhlasan apabila bersendirian. ALLAH memberi kedewasaan apabila ditimpa masalah. ALLAH melatih kesabaran dlm kesakitan. Dan ALLAH tidak pernah mengambil sesuatu yg kita sayang, kecuali menggantikannya dengan yg lebih baik..InsyaALLAH.

 ******************************************************************

 Ketika kaki tersesat tak tentu arah Ketika bahu melemah tiada sandaran Ketika hati perih tiada pengubat ♥ Hasbunallah wanikmal wakil Cukuplah Allah Menjadi Penolong Kami ♥ La Tahzan Innallaha Ma'ana Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita ♥ Innallaha ma'asshobirin Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar ~Jangan pernah mengira kita sempurna dalam bersendirian, kerana Allah akan senantiasa ada, menjadi petunjuk, penenang, tempat bersandar, pengubat luka..:)

 ***************************************************************

 ♥ Jadikanlah AL-QURAN itu SURAT CINTAMU sepanjang masa. Tidak usang dan dimakan kutu akibat disimpan lama di dalam almari.. Bacalah AL-QURAN walaupun satu muka surat pada setiap hari. AL-QURAN memberi petunjuk ke jalan yang benar ♥

 ***************************************************************

 (^_^)❤ Wahai sahabatku. Carilah lelaki yang mampu menjadi imam untukmu. Yang menitis air mata melihat kesakitanmu ketika melahirkan zuriatnya. Dan lelaki yang membangunkanmu untuk beribadat bersama-sama di sepertiga malam. Jika pencarian itu telah engkau temui, jangan lupa bersyukur kepada-Nya. Jadilah permaisuri hatinya, peneman dikala suka dan duka, pengubat rindu dan lara. (^_^)❤ InsyaALLAH...

 *************************************************************** ‎

~✿ Buat insan yang pernah MENYAKITI ku:- Terima kasih kerana telah mengajarku erti kesabaran & semoga dirimu tidak akan pernah merasai sakit sepertimana yang saya rasakan... ~✿ Buat insan yang pernah SAYA SAKITI:- Maafkanlah kekhilafanku, saya hanyalah manusia yang jauh dari kesempurnaan... ~✿ Khas buat SAHABAT ku:- Mungkin di antara kita memiliki banyak jurang perbezaan, namun tidak dapat dinafikan lagi kerna ku ingin melewati hari2 indahku bersamamu....

 **************************************************************

 ✿..Aku ingin bergelar WANITA SOLEHAH tetapi menjaga AURATKU sahaja kini sudah terasa payah..aku tertarik dengan fesyen dunia tetapi aku LEBIH TERTARIK dengan AMARAN Allah di mana WANITA solehah itu LEBIH INDAH dan lebih BERMARUAH apabila menjaga auratnya dari PANDANGAN dunia..indahnya SYARIAT menutup aurat, bermaruah dan bersopan..kerana aku ingin bergelar solehah, aku akan terus BERMUJAHADAH untuk mendapatkannya..✿~ >>> Islam itu indah dan CANTIK kerana indah dan cantiknya AKHLAK yang menghiasi peribadi WANITA SOLEHAH..InsyaAllah..(✿◠‿◠)

 *************************************************************

 Siapa yang tak takut jika Tuhan menarik segala rezeki yang dilimpahkan kepada kita sebelum ini? Siapa yang tak takut jika Tuhan mengambil semula semua insan-insan disekeliling kita dalam sekelip mata? Siapa yang tak takut jika terpaksa hidup bersendirian tanpa ada siapa untuk kita mengadu, bergurau senda dan menambakan kasih. INGAT! Kita tidak tahu dimana Tuhan nak berikan kita rezeki, bagaimana punca rezeki kita dan bila ianya akan tiba. Tetapi, jangan sesekali kita LUPA untuk mengucapkan syukur kepada-Nya walaupun mendapat hanya sekecil-kecil rezeki. Jangan pernah berhenti untuk berusaha. Jangan sesekali. InsyaAllah Kejayaan, Kekayaan Dunia Dan Akhirat Akan Bersama Kita,

 *********************************************************
Published with Blogger-droid v2.0.10

Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Heart Attack Lyrics

'Puttin’ my defences up
 ‘Cause I don’t wanna fall in love
If I ever did that I think I’d have a heart attack

 Never put my love out on the line
Never said yes to the right guy
Never had trouble getting what I want
But when it comes to you, I’m never good enough
 When I don’t care I can play ‘em like a Ken doll
Won’t wash my hair
 Then make 'em bounce like a basketball

 But you make me wanna act like a girl
Paint my nails and wear high heels
Yea you, make me so nervous
That I just can’t hold your hand
 You make me glow, but I cover up Won’t let it show,
so I’m Puttin’ my defences up
 Cause I don’t wanna fall in love
 If I ever did that I think I’d have a heart attack (x3)

 Never break a sweat for the other guys
When you come around, I get paralyzed
 And everytime I try to be myself
It comes out wrong like a cry for help
It’s just not fair Pain’s more trouble than love is worth
I gasp for air It feels so good, but you know it hurts

 But you make me wanna act like a girl
 Paint my nails and wear perfume
For you, make me so nervous
 That I just can’t hold your hand
 You make me glow, but I cover up Won’t let it show,
 so I’m Puttin’ my defences up
Cause I don’t wanna fall in love
 If I ever did that I think I’d have a heart attack (x3)

 The feelings got lost in my lungs
They’re burning, I’d rather be numb
 And there’s no one else to blame
 So scared I take off and I run
I’m flying too close to the sun
And I burst into flames
 You make me glow, but I cover up Won’t let it show,
so I’m Puttin’ my defences up
‘Cause I don’t wanna fall in love
 If I ever did that I think I'd have a heart attack (x2)
 I think I'd have a heart attack
I think I'd have a heart attack (x2)

'Puttin’ my defences up
 ‘Cause I don’t wanna fall in love
 If I ever did that I think I’d have a heart attack
 Never put my love out on the line
Never said yes to the right guy
Never had trouble getting what I want
 But when it comes to you, I’m never good enough
When I don’t care I can play ‘em like a Ken doll
 Won’t wash my hair
Then make 'em bounce like a basketball
 But you make me wanna act like a girl
 Paint my nails and wear high heels
Yea you, make me so nervous
That I just can’t hold your hand
 You make me glow, but I cover up Won’t let it show,
so I’m Puttin’ my defences up
Cause I don’t wanna fall in love
If I ever did that I think
 I’d have a heart attack (x3)

 Never break a sweat for the other guys
When you come around, I get paralyzed
 And everytime I try to be myself
It comes out wrong like a cry for help It’s just not fair
 Pain’s more trouble than love is worth
I gasp for air It feels so good, but you know it hurts
 But you make me wanna act like a girl
Paint my nails and wear perfume
For you, make me so nervous
That I just can’t hold your hand
 You make me glow, but I cover up Won’t let it show,
so I’m Puttin’ my defences up
Cause I don’t wanna fall in love
 If I ever did that
I think I’d have a heart attack (x3)
 The feelings got lost in my lungs
They’re burning, I’d rather be numb
And there’s no one else to blame
So scared I take off and I run
I’m flying too close to the sun
 And I burst into flames
 You make me glow, but I cover up Won’t let it show,
 so I’m Puttin’ my defences up
 ‘Cause I don’t wanna fall in love
If I ever did that
I think I'd have a heart attack (x2)
I think I'd have a heart attack
 I think I'd have a heart attack (x2)
Published with Blogger-droid v2.0.10

Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Cara Buang Tahi Lalat?

Ehh?? Masa tengah survey2 blog jann, banyak jugak search keyword tentang buang tahi lalat ni?...ye, jann memang buat proses buang rahi lalat tu,, kalau nak tahu, check la entry jann..gambar sebelum dan selepas pun ada...bukan satu jann buang, banyak jugak laaa...yang hidup dan tak hidup pun jann buang... Hmm, tapi masalahnya jann tak pernah post pasal cara nak buang tahi lalat tu? So? Ada yang berminat ke? Jann akan kongsi cara buang tahi lalat..tapi bukanlah sekarang...tunggu jann abih final ehh...hihihihi...tak sempat nak bukak lappy lah...sorry readers semua yaaa...
Published with Blogger-droid v2.0.10

Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Here's to never growing up Lyrics

Singing Radiohead at the top of our lungs
With the boom box blaring as we're falling in love
I got a bottle of whatever, but it’s getting us drunk
Singing here's to never growing up

Call up all our friendsGo hard this weekend
For no damn reason,I don't think we'll ever change
Meet you at the spot,Half past ten o'clockWe don't ever stop,
And we're never gonna change
Say, oh just say forever, stay
If you stay forever, heyWe can stay forever young

Singing Radiohead at the top of our lungs
With the boom box blaring as we're falling in love
I got a bottle of whatever, but it’s getting us drunkSinging here's to never growing up
We'll be running down the street, yelling kiss my ***
I'm like yeah whatever, we're still living like that,
When the sun's going down, we'll be raising our cups
Singing here's to never growing up
Oh woah oh woah here's to never growing up
Oh woah oh woah here's to never growing up

We live like rock stars
Dance on every bar
This is who we are,I don't think we'll ever change
They say just grow up but they don't know us
We don't give a f**k and we're never gonna change
Say, oh just say forever, stay
If you stay forever, hey
We can stay forever young

Singing Radiohead at the top of our lungs
With the boom box blaring as we're falling in love
I got a bottle of whatever, but it’s getting us drunk
Singing here's to never growing upWe'll be running down the street, yelling kiss my ***I'm like yeah whatever, we're still living like that,

When the sun's going down, we'll be raising our cups
Singing here's to never growing up
Oh woah oh woah here's to never growing up
Oh woah oh woah here's to never growing up

Say, won't you stay forever stay
If you stay forever hey
We can stay forever young
Ohhhhhhh

Singing Radiohead at the top of our lungs
With the boom box blaring as we're falling in love
I got a bottle of whatever, but it’s getting us drunk
Singing here's to never growing up
We'll be running down the street, yelling kiss my ***
I'm like yeah whatever, we're still living like that,
When the sun's going down, we'll be raising our cups

Singing here's to never growing up
Oh woah oh woah here's to never growing up
Oh woah oh woah ( raise your glass and say )
Here's to never growing up

Published with Blogger-droid v2.0.10

Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Apa Itu AIS510?

Ape tu?? Tu adalah subjek first final exam paper jann...sekarang jann mengalami tahap stress yang maximum sehingga mampu mengoyakkan segala buku dan notes yang ada...soalan entah pape...tapi nk ayat sebijik buku...percaya atau tidak jann dah selak every page of the textbook and believe me I couldn't find the exact answers!!!
Kalau jann buat jawapan pahaman sendiri tolak markah..kena ayat sebijik buku. Kalau nak ayat sebijik buku, bagila soalan pun sebijik buku!
Sorry, jann really pissed off right now and I couldn't even control my feeling...exam tinggal bape hari dan jann dah completely loss!!
What can I dooo right now... T_T..jann nengalami tekanan perasaan lagi...kepada rakan2 sekalian..pliss jangan menegur tak tentu pasal..bila jann mengamuk cakap jann tak pandai jaga hati korang pulak...remember, every person need it's own space!!!
Urghhh...ape jann mengarut di pagi buta tak tahulah...tengok buku teks nnipun rasa nak telan je semua...nanti masa exam muntahkan balik...boleh centu?
P/s guna apps baru untuk update blog...
Published with Blogger-droid v2.0.10

Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Friday, June 21, 2013

Tabiat Pelik?

Hihihi...Jom readers sekalian! Meh kite berbincang2 disini,..ape tabiat pelik yang korang ada setiap kali stress!!

Bagi jann, tabiat jann ni tadelah pelik sangat...cuma habit yang tak dapat ditinggal2 pulak...hahaha

Okay, kalau jann stress blaja ke, stress ngn orang ke and ape2 jelah...jann akan mandi....lagi kuat jann stress lagi kerap jann mandi. Ihiks!!boleh mencapai 5kali dalam sehari tawu...huuuu...nampak tak betapa jann tak dapat handle stress jann dengan betul?

Itu baru satu, selalunya bila jann stress juga..jann akan stop buat benda yang menyebabkan jann stress dan keluar rumah jejalan..itu stress paling berat dah tu...pernah pukul 12mlm jan keluar g jejalan...bukan ronda2 naik moto ke ape...bejalan kaki keluarkan peluh..biar letih dan balik terus tido! Itulah paling pelik dan bahaya sebenarnya..keluar reramai boleb lagi terima..ini keluar sensorang..pompuan pulak tu! Heeeee

Itulah orang cakap, nk release tension sampai tak fikir keselamatan diri...paling penting, bila jann stresss jan  suka bersendirian duduk tepi tasik ke, kt taman ke..cewahh!! Kalah orang stress...kekadang tu time jejalan kat taman tulaaa air mata meleleh sensorang....rasa macam beban tu jatuhh je kt tepi. Eh!

Satu lagi, jann cukup tak suka dikejutkan pepagi, kalau jan  yang minta acceptable lah jugak....so tabiat pelik yang muncul ketika itu adalah, lagi awak kejut lagi tulah kite xbangun2...

So readers!! Korang pulak cane?? Ape tabiat pelik korang yang mungkin dapat dikongsi2?? Hihihi

Errmmm, nk topup sikit...lepas je tabiat pelik tu, selalunya jann akan berteleku lama di atas sejadah selepas solat...berwirid, baca al-Quran, berfikir panjang...self reflect... :')...lagi lama jann berfikir, lagi kurang bebanan itu...


Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Cara Tenangkan Hati

Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana  hendak mencuci hati oleh Pakar Motivasi Prof Dato’ Fadhilah Kamsah..

1) Dirikan solat dan banyakkan berdo’a – kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan “Ya,Allah jadikan hatiku bersih”

2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100X sebelum tidur, Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki,orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3) Solat taubat – Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

4) Membaca Al-Quran – Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah “Qulhu-allah” sebanyak 3X.

5) Berma’af-ma’afan sesama kawan setiap hari – Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6) Bisikan kepada diri perkara yang positif – Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri,merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah “Aku sebenarnya……(perkara yang elok-elok belaka)

7) Program minda/cuci minda – Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati “Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat,aktif, positif”. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinyaCUBALAH!!

8) Berpuasa – Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.

9) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)

10) Kekalkan wuduk

11) Bersedekah

12) Belanja orang makan.

13) Jaga makanan – jangan makan makanan yang subhat

14) Berkawan dengan ulama

15) Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)

16) Pesan pada orang, jadi baik

17) Menjaga pacaindera (mata, telinga,mulut…dsb), jangan dengar orang mengumpat.

Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Free Talk Kakao Talk

Ihiks!! Mesti ramai yang dah download kakao talk kan?? Banyak komen positive pasal apps ni...jann pun ada tauuu...rerajin add jann k..hihi cikjann01 id jann..kenapa 01?? Sbb number lama pun ada jugaaa...num baru, id pun baruu laaa..bukan taknak link tapi mmg xnak pun..hihi

bukan itu sebenarnya nak bercerita...cuma, eh!! Iklan kakao talk tu betul2 buat terpikat! ><...terpikat dengan suara TOP BIGBANG LAAA....very de manly uollsss...

padahal jann peminat cik GDRAGON..acane tuh? Eh tapi jangan cop jann gila kpop pulak? Jann minat tapi xdelah menjurus segalanya ke arah kpop...

sape2 yang tengok iklan kakao talk mesti perasa TOP sebut "Free Talk Kakao Talk"...hoiii, bnyk kali dengar pun asa exsaitedd...mesti jann senyum sensorang..hihihi

Nk upload vid dari utube very de susah lah..huuuuu

Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Thursday, June 20, 2013

Erti Persahabatan

Erti persahabatan tak pernah lupus,meskipun nilai-nilainya pudar dibawa arus masa.. Dalam dunia ini, kita tidak punya sesiapa kecuali diri sendiri.. tetapi dalam kita bersendiri, kita beruntung kerana mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.

Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang sahabat,begitu juga dia. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. Kita cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita ... Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. Kita tidak memberi dia peluang untuk menerang keadaannya.

Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.Kita terlupa, kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti.... kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati. Kita beri beribu alasan, 'memaksa'dia menerima alasan kita. Waktu itu, terfikirkah kita tentang perasaannya???

Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa....tetapi kita sering terlupa. Untungnya mempunyai seorang kawan yang sentiasa di sisi kita pada waktu kita memerlukan dia. Dia mendengar luahan perasaan kita, segala rasa kecewa dan ketakutan, harapan dan impian kita luahkan, dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaianmasalah. Selalunya kita terlalu asyik bercerita tentang dirikita hingga kadang- kadang terlupa kawan kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama kita.

Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya? Bolehkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita? Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya? Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya seperti mana dia meniup semangat setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah? Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah? Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandarkan harapan?

Sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita.Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaankawan, kerana dia juga seorang manusia;dia juga ada rasa takut, ada rasa...bimbang, sedih dan kecewa. Dia juga ada kelemahan dan dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan.

Jadilah kita kawannya itu. Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka. Disebalik senyumannya itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan,disebalik kesenangannya,mungkin tersimpan seribu kekalutan,kita tidak tahu....... tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia,mungkin kita akan tahu. Renungilah......

Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Wednesday, June 19, 2013

Kata-kata Semangat

Isshh ishh ishh,,,,entah apa silapnya...sejak beberapa bulan ni entry jann semua berkisar soal hati jann...isk! Kesian readers semua..baca je entry merapu jann. XD...

Okay2 untuk tidak memeningkan semua, jann akan kurangkan okay? Hihihi

Bulan ni dan bulan depan jann kena kurangkan kejap aktiviti berblogging ni sebab nak fokus untuk final exam, padah bila banyak main so bila tinggal hujung2 nyawa ni kenala active berulat buku sikit... bak kata pensyarah jann, "student accounting ni tak boleh tinggal library, kejenye menghafaaall je"...ofcoz lah madam, dah bila lect menanda paper nak ayat sebijik buku, mana nak cari.. T_T...

Sekarang nipun jann tengah bermastautin dalam library duplohpatjam PTAR 1...bosan tu toksah dok kata laaa....nasib baik ada menda alah kt tangan ni haaa...boleh jugak luang masa berblogging..kihkihkih...

Biasalaa bila pegang title student ni, takkan nak lepak disco ye dop? Sini jela tempatnye haa....kalau tak kat sini, bilik...itu je tempat yang paling selesa untuk janm...

Kepada readers sekalian, uolls doakanlaa jann dapat belajar dan menjawap final exam dengan tenang yaa?

Banyak sebenarnya hal yang berlaku sejak akhir2 ni...rasa nak terputus urat pemikiran jann ni bila mengingatkan...tapi insyaAllah jann akan terus berjuang..

Pasal jodoh? InsyaAllah takkan ke mana mana...andai itu terminal jann, pusing duatiga kali pun akan berhent kt stesen tu juga.. chewahh!!

Persahabatan? Emm, hubungan persahabatan itu takkan putus selagi nyawa dikandung badan...

Permusuhan? Khianat? Benci membenci? Itu rencah kehidupan yang mengajar kita untuk menghargai...biarlah apapun mereka berkata, berdoalah kepada Allah supaya kita tak melakukan perkara yang sama... :)

Terasa hati? Termakan budi? Kadang2 itu, banyak masa yang diperlukan untuk kita menyedari sesuatu peristiwa itu....

Bila kita ada terasa hati dengan orang, just remember, nobody's perfect...mungkin kita terasa hati...tapi dalam tidak kita sedari ada orang lain yang berjauh hati dengan kita...mana tahu mungkin? So, just be positive!


Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Kenapa Jann? Kenapa Bukan Jan?

Eh...dah tetibe timbul persoalan tentang nama jann? Kenapa mesti double n? Kan senang satu n je?

Tade kisah disebaliknya pun...dulu masa sekolah, jann ada kawan lelaki..nama jan...so bila kitang bersms ke bercakap ke...memang terasa memanggil nama sendiri. Sumpah awkward,,.hahaha

So nk mengelakkan kekeliruan antara kami dan kengkawan...maka jann panggil dia pjan n nama jann berdouble n...

Itu jepun,,, n kalau dari pandangan jann, double n tu nampak feminine sikit (suka hati kaulah jannahhh)

Nama jann tu agak komersial sikit..haha...even mak ayah pun tahu jann guna nama ni diluar rumah...mana mak ayah tahu jann pun tak tahulahhh... =.="...takkan dorang nk stalk laman sosial jann kot?? Eh!! Tak kot?

Pernah ada wrong number coll ayah nak cakap ngn jan..terus ayah bagi num anak pompuan dia ni haaa,,, kesian budak tu, angkat fon je suara pompuan., ihiks!

Okay...entry pendek ini merapu di tengah malam gara2 mengalami sentapan harian sebelum masuk tidur....

Pun boleh jannahhh.......


Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Berkecil hatikah?

Entah mana silapnya...jann cuba buat dia mengerti..habis lembut jann berkata2...tapi lain jadinya...yang terguris hati jann juga....jann dah cuba berlaku adil...takde pun nak berpentingkan diri..kalau sorang xdpt, jann pastikan juga jann tak dapat...

Bukan bermaksud mahukan perkara yang sama...cuma mengharapkan kefahaman dari semua...biarlah sama2 susah dan senang..bukan bila rasa diri nak senang, dah tak ambil peduli kesusahan orang lain....

Jann mengerti...andai mahukan ruang untuk diri sendiri, bukan dengan mementingkan diri sendiri...jann bukan tempat singgahan...bila rasa nak, datang..bila rasa taknak, jann macam halimunan...jann juga bukan mainan...tempat untuk melepaskan geram...bila dah tade kepentingan campak jejauh...nk ke jann buat benda yang sama?

Seriously,  jan seorang amat sensitif..pedulila orang nak cakap tak matang ke apa..bila soal hati dah tersentuh...memang sukar untuk jann kembali seperti asal...sumpah menyakitkan...

Kita hanya manusia biasa...melakukan kesalahan itu perkara biasa...tapi sekurang2nya biarlah ada self reflection...bukan senang nak jaga hati semua orang...tapi tak salah kita mencuba...

Bukanlah jann nak mintak pengorbanan, cuma menghormati sesama sendirikan bukannya susah?...jann pun boleh pentingkan diri sendiri....tapi tak semestinya jann akan buat...

Ingat, bila jann dah mula terguris, susah untuk ubah pendirian jann...that's me.


Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Maafkan Aku

Maafkan aku andai terlalu beremosi...cuma bila terfikir balik aku cuba yang terbaik untuk bertolak ansur...tapi bila hati sudah terguris, dan ditambah dengan rasa terbuang...buatkan aku rasa kehilangan...mana perginya kisah kita dahulu?

Ya, aku mungkin kasar...dan aku juga sedar yang aku banyak terhutang budi..buatkan aku terus berdiam diri...cuma sampai bila...pernah terdetik dalam minda, mahu berhenti mengejar cita2...tapi hati terus bersabar, kerana janji kepada ibu bapa...

Mungkin aku juga harus begitu..bersikap mementingkan diri tanpa memandang sekeliling...tapi pasti ada hati yang terguris...andai aku juga begitu, , mungkin sekali kau akan merasakan...

Maafkan aku, andai rasa terbuang ini sudah memenuhi segenap hati kecilku...


Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Tuesday, June 18, 2013

Rahsia Kekal Rahsia

Rahsia? Sape yang tak pernah berahsia? Even awak yang sedang membaca entry jann nipun mesti ada yang menyimpan rahsia...tak kirala rahsia kecik mahupun besar..rahsia yang dikongsi bersama ,mahupun rahsia yang sisimpan kemas dalam hati..betul tak? Ececece....senyum sensorang tu mesti bermakna kan?

Dalam banyak2 rahsia, rahsia yang tersimpan dalam hati itu menyimpan seribu makna...kadang2, rahsia itu boleh menyebabkan satu perhubungan itu terputus selamanya...mungkin mudah berkata2...tapi sukar jua untuk melaksana....sebab itu rahsia kekal rahsia...

Seperti kalian semua...jann juga insan biasa..menyimpan rahsia demi mengekalkan perhubungan...cuma kadang2 itu, kesabaran dalam menyimpan rahsia bagai memuncak jua....namun hati masih keras untuk bersabar...sabar itukan separuh daripada iman?

Cuma kadang2 itu terfikir juga, sampai bila mahu berahsia....sisi gelap jann asyik berbisik, "rahsia itu harus dikongsi, supaya menyedarkan pihak satu lagi"...sisi cerah pula bagaikan menjerit "rahsia harus kekal rahsia, supaya hati pihak itu sentiasa terjaga...camne? Andai ini terjadi, apakah pilihan anda?

Pening memendam rahsia, diluahkan seperti teka teki dalam entry "Rahsia Kekal Rahsia"...bukan apa, andai terang terangan berkata2, bukankah bakal menimbulkan syak wasangka?

Mesti ada pihak yang terasa...sebab itu jann lebih senang berteka teki...biar nampak kosong tapi sebenarnya bermakna..

So, pada pemikiran jann sekarang..biarlah kekal menjadi rahsia...agar hubungan itu kekal seperti sedia kala...andai ada terguris hati.., biarlah menangis di dalam hati...supaya tiada yang tersalah erti. :')


Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Sunday, June 16, 2013

Aku Masih Bertahan

Ya...aku masih bertahan..menahan diri dari terus mencari...menahan diri dari terus dibohongi...menahan diri dari terus dibayangi impian yang takkan mungkin dapat dicapai...

Aku juga seperti mereka...pernah bermimpi dan terus bermimpi...tapi mengapa aku masih disini? Entah dimana silapnya...aku masih sesat agaknya...

Aku masih bertahan...walaupun terkadang itu aku hampir rebah...mudah untuk memasang agan-angan...mudah juga untuk mengatakan hasrat hati...namun andai dibilang dengan jari...hanya 1 dalam 10 yang mampu menjadi realiti...

Aku masih bertahan...walau pernah juga berpaling...namun akanku tetapkan juga hati untuk tersenyum dan kembali bergerak kehadapan...

Aku masih bertahan, walaupun sejarah silam akan terus menghantui...tak semua itu benar dan tak semua itu bohong..

Aku masih bertahan walaupun sesekali aku leka dengan perasaanku...perasaan untuk menanti dan terus menanti...

Aku masih bertahan, walaupun air mata sering mengalir pabila bayanganmu hadir bagai meniupkan kata-kata semangat...adakah ini dikatakan sakit rindu?

Ya Allah, andai benar hati ini masih merindui...emgkau tetapkanlah pendirianku...bawalah dan jadikanlah rindu ini kepadaMu.. :')


Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Thursday, June 13, 2013

Daim Rindu Mak Ngah?

Sayu je hati jann bila mak cakap anak sedara jann ambik fon mak tekan2 and letak kat telinga, :')...bila mak tanya nak cakap ngan mak ngah ke? Terus die angguk...part paling sedih bila jann xperasan ada orang coll..terus die ngamuk nangis2...alololo, Daim sayang..makngah pun rindu sangat kat Daim...nanti mak ngah balik ye sayang...
Dugaan berat bila berjauhan, sabarlah hati yang merindui. :')



Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Wednesday, June 12, 2013

My Galaxy Note 8.0

Ihiks!! Post jann sebelum ni ada citer pasal nk buat presentation through note 8.0 kan?? Haaa naaaahhh..memang jann buat pun..hihi...malas nk bercerita...jann upload jela gambar erh...presentation tu pasal apartment kite kat paris...fufufufu...hanya gambar jelaa yang ada


Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Tuesday, June 11, 2013

Peluang Menambah Pendapatan Tanpa Modal

Hai awak yang sedang membaca entry niii...Jann nak ajak korang berniaga tanpa keluar satu sen pun...ape yang korang perlu buat hanya promote, order dan bank in duit! Komisyen akan diberi setiap kali order yang berjaya...mudah sangat...

Jann memerlukan agen dropship untuk produk SABUN SUSU NERAS KBROTHERS WITH COLLAGEN..produk ini sangat laris di pasaran...

Caranya mudah sangat, korang hanya perlu promote produk ini di laman sosial korang dan bila ada customer request order dari korang, korang just forward order tu ke jann..segala urusan penghantaran barang jann yang uruskan...korang tak perlu simpan stok atau keluar modal...hanya tunggu duit je kan?

Kenapa jann perlukan ejen dropship???

Begini, oleh kerana jann adalah seorang student so purata untuk jann promote produk ini dalam sebulan tu sangat terhad...ini menyebabkan jann mengalami sedikit kerugian disitu... :(...so apa yang jann cuba buat sekarang ni adalah mencari orang tengah yang ingin menambah pendapatan tanpa perlu keluar modal..awaklahh orangnyaaa. :)

Segala detail pasal komisyen dan cara urusan, kepada yang berminat bolehlah menghubungi jann di 0133768633 .sms dulu tahu sebab kekadang tu jann xsempat pun nak pegang fon..huhu

Produk ni betul2 berkesan ke??

Kalau nak tahu berkesan ke tidak, boleh rujuk entry jann sebelum2 ni...ada gambar sebelum dan selepas jann,,, heeee

So, apa tunggu lagi?? Jom mulakan perniagaan tanpa modal ni!

Eh, btw, xde yuran pape tau...free service! Dan sangat mudah...tambah2 untuk orang yang aktif dilaman sosial...kompem takde masalah. :)


Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Monday, June 10, 2013

Maafkan Aku

Maafkan aku wahai sahabat
Kerna tidak mampu menjaga hatimu..
Terkadang itu aku hanyut...hanyut dengan perasaan sendiri..sehingga tanpa sedar telah melukai hati kecilmu...

Aku sedar betapa engkau bersabar melayan kerenahku...maafkan aku kerana tak mampu mengawal perasaanku...maafkan aku kerana terlalu mementingkan diri...

Berilah aku sedikit ruang untuk diriku belajar memahamimu...
Berilan aku sedikit masa untuk menyesuaikan diriku...

Wahai sahabat...ketahuilah bahawa aku sangat menyayangimu...betapa aku sangat memerlukanmu disisi...tanpamu pasti aku kan terus hanyut dengan keseronokan dunia

Wahai sahabat,
Sehingga ke saat ini, aku masih dengan egoku...pintaku, maafkanlah kesilapanku...insyaalah akanku berusaha mengekalkan tali persahabatan kita...

Wahai sahabat,
Tanpamu disisi pastiku kan jatuh...kejutkanlah aku dari lena yang panjang...semoga engkau kan terus disisi. :)

Ps update dengan galaxy note 8.0..hihihihi


Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Sunday, June 9, 2013

Homesickness


aaaaa...homesick berganda2! T_T...walaupun jann dah bertahun2 belajar jauh dari femili, tipula dah alah dengan homesick ni... tipu3!!! semua itu dusta belaka...


kite rindu mak ayah kite tahu...hari2 otp dengan dorang...kalah ada boipren pulakkan...huuu..nak balik nak balik nak balikkkkk...


mudah untuk berkata-kata...tapi hati yang merasai sukar diduga...nampak diri bukan main kental dengan situasi...namun air mata tetap mengalir pabila merindui...

this quote is for you...yes you...hard to forget...but harder when i keep remembering... :)

entry lari tajuk

Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Thursday, June 6, 2013

Comparison Smartphone Samsung Galaxy Note 8.0 Vs iPad Mini


Samsung and Apple are always competing in the smartphone category now. Both are staged each other down flagship product, respectively.Both are done through the advantages that are not owned by the products of each vendor. This time it was Samsung who are want to seize the market from Apple's iPad mini belongs. There were times that carried Samsung smartphone is the Samsung Galaxy Note 8.0. Samsung Galaxy Note 8.0 made known to the specs, some of which exceed the iPad Mini, equal, and only one is a drawback in terms of specs.
There is nothing to add , the smartphone is equipped with  features that are not owned by the iPad Mini. However, this smartphone also not equipped with the advantages possessed by the iPad Mini as a way to show that Samsung does not mimic the creation of Apple. There is also differences below based design and battery, display, network and connectivity, camera, and data processing. we see Comparison Smartphone Samsung Galaxy Note Vs iPad Mini 8.0 is as follows.  

Design and Batteries
The second dimension on  mobile devices  is relatively small. The dimensions of this Samsung smartphone is 210.8 x 135.9 x 7.95 mm, while the iPad has a dimension of 200 x 134.7 x 7.2 mm. On the affairs of the iPad mini dimensions are superior Samsung because both of these gadgets into mini categories. The weight of this Samsung is at 340 g, while the iPad mini is 308 g which makes the iPad is superior than Samsung in the mini category. The batteries used in the Samsung 4600 mAh capacity, while the iPad Mini of 4000 mAh. This shows the stand by time and talk time of Samsung is bigger than  the iPad Mini which it is good.
Screen
The screen on the  smartphone Samsung  was by 8 inches. The screen is a LCD. Resolution TFT color is with a 1280 x 800 pixels which produces the areal density of 189 PPI. On an iPad mini LCD screen measuring 7.9 inches. TFT with a resolution of 1024 x 768 pixels which produces density of 163 PPI. This means the size of  the screen  and superior color resolution in Samsung products.
Connectivity and Networking
Connectivity  on Samsung smartphones and the iPad Mini is supported by a network of bluetooth, WiFi, and GPS. In addition it is also supported by the USB connector and IrLED. But on the iPad mini is not supported by IrLED. There is also the specifications of each network and the connector is the same, except on IrLED and GPS, which does not exist on the iPad irLED and GPS on the 3G version only. There are no specifications, namely Bluetooth BT 4.0 BLE. 802 11 WiFi a / b / g / n + ch bonding, GPS w / GLONASS, USB v2.0, and IrLED smart remote.So it can be concluded that the network connectivity for  Bluetooth, WiFi and USB are the same, whereas the superior Samsung IrLED and GPS.
Camera
The camera on the Samsung smartphone has the same specs as the iPad in the main camera, while the  camera  is different the second or complementary. Specifications are the same in the main camera is of 5 MP AF / 1080p @ 30fps. specifications second camera on the Samsung was at 1.3 MP and the iPad Mini is of 1.2 MP. Although small, these differences can result in different quality photographs which picture quality of the Samsung is a better camera than the camera on the iPad Mini.
Data Processing
Specifications on the category of data processing is the most influential on the performance of the smartphone. The main factors consumers choose a mobile device is out of specification for the data processing which is offered by every mobile developer and a major advantage.There are no specifications on the Samsung smartphone was using operating system  Android  Jelly Bean the latest version, while the Mini iPad using iOS 6. Equivalent strength. Processor is the processor used in Samsung Pegasus Q where the specifics are as follows: A9 1.6 GHz Quad Core, while the iPad Mini uses a specification processor 1 GHz Dual Core A5. Based on data from the processor, it is shown that the processing of the data in this Samsung product is faster than the iPad Mini.
Unique Features
There is a unique feature offered this Samsung smartphone and does not exist on the iPad Mini, the S-Pen, Voice Call, and Multiple Window.On the iPad Mini was no unique features that are not owned by Samsung products, namely the lighting connectors, and sensors GYRO.If viewed from the unique features offered, the Samsung product is superior because more and more useful features in Internet activity, work, phone, and also play. As a whole shows that this product is superior to the iPad Mini. However, in response to the  Apple  iPad as producers did not remain silent and will soon make the latest version of the iPad Mini that has better specs than the Samsung Galaxy Note 8.0.

sebagai pengguna Samsung Galaxy Note 8.0, of cos jann akan menangkan Note 8.0 tu lagi kan? lagipun jann memang tak penah pakai pun ipad tu..so tak tahu mana lagi better...but as a student, i believe this is the best gadget ever for now! :)
p/s
bakal menggunakan note 8.0 untuk presentation third language minggu depan..nanti jann review lagi situasinyaaa :p

Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

Sunday, June 2, 2013

I'm Done

Heeyyy you! I'm letting you go...I'm looking forward...I am trying my best to not looking backward... I knew you wasn't waiting but I also knew I wasn't expecting.....

Sometimes, I do miss our moment together...
When you treat me like a princess,
You do it willingly, that is why I fall in love with you...

Sometimes, I feel like I'm still hoping that you will grab my arm and say, 'Please don't go'....but it's only just a dream...a dream that can never be true....

Dear awak,
I wasn't expecting for you to read this...but deep inside my heart...I really do hope that you understand my feeling a little bit.. :')

I'm done with you...I will never turning back...stop doing something that can make me fall in love again...stop worrying about me...

Dear you,
It will be awkward if we meet again...

P/s
It is better to suffer in silence.. :')


Terima Kasih Sudi Baca. ^.^