♥ Pengikut Setia ♥

Monday, September 30, 2013

Cara Buang Tahi Lalat Dengan Cepat

Hello readers! Sorry sangat2..jann lupa yang jann dah janji nak post cara buang tahi lalat..sorry tau! Okay..cara jann simple je..tapi sakit tu tak simple lah kan! Jann sendiri pun google jugak nak cari cara yang cepat dan sesuai...dan Alhamdulillah tahi lalat hidup dan yang tak hidup dah takde dah.... :)

K, cara jann mudah je...beli sabun serbuk mane2 (jann pakai daia lemon) dan kapur sirih....carila bekas kecik mane2, macam bekas krim2 ke...sebab adunan ni tahan lame..kire sekali bancuh boleh pakai banyak kali lah kan? Masukkan sabun tadi dengan kapur dalam bekas tu dan gaul sampai sebati..betul2 sebati..jann lebih senang masukkan sama banyak...yelah, xsabar kan?hihi....

Bila dah betul2 sebati tu, jann guna pencungkil gigi n letak betul2 atas tahi lalat jann...ada yang guna cotton bud tapi bagi jann agak leceh lah...awal2 memang tak rase pape..tapi bila dah masuk hari kedua dan ketiga tu..ermm, air mata memang tangkap leleh r!sebab kan asid?memamg sakit..wuwuw

soalan yang kerap ditanya?
1.betul2 berkesan ke? yes, sbb jan dah try sndri kt muka jan
2.mcm mne nk hilangkan parut? kt farmasi byk jual ubat jual parut...just pilih yang mne rase sesuai, dinasihatkan beli sblm strt pakai benda ni. spare siap2
3.nak guna sbun ape yerh? sbun srbuk basuh baju..
4.kapur ape yang pakai? kapur yang dimakan dengan sirih pinang..mane jual? kedai runcit pun ade..speket rm0.20
5. kenapa makin membesar dan merah2? effect pakai...
6. brpa lama nak hilang merah2 lepas tahi lalat tanggal? jann ambik msa almost 2months nak betul2 hilangkan kesan merah2.
7. kenapa xpakai cotton bud? sbb time nk ltak kt tahi lalat susah. nk thu kenapa? try sndiri, mne better
8. berapa jam nak pakai? sblm tidor n bsuh mse nk mndi keesokan pagi

yes, care ni memang cepat nak hilangkan parut, tapi ambik mase berbulan2 nak sembuh, jan sndri 2 3 bulan kena hapad ngn kulit merah2 even bru msuk ddegree dulu..
Terima Kasih Sudi Baca. ^.^

126 000 berbicara:

Anonymous said...

Isi lama mana kak jann ? Ke smpai kering ?

Anonymous said...

Isi lama mana kak jann ? Ke smpai kering ?

Anonymous said...

Lama mana isi akk ? Ke smpai kering ?

cikcenderawasih said...

assalam :) ada parut tak? berapa hari baru gugur?

cikjann said...

@cikcenderawasih

Ade parut kecik yg boleh hilang...sye dlm seminggu dah gugur n ambik msa sblan utk betul2 sembuh :)

Anonymous said...

kalau terkopek then ada lagi sikit sisa, perlu letak bncuhan tu lagi tak ?

cikjann said...

@cikjann

Terpulang..kalau rase nak bubuh lgi buatlah..tp kalau xkisah dgn sdikit serpihan tu boleh aje nak biarkan.. :)

Noorsalwani Mohd Noor said...

sy baru pakai smlm,mmg pedih giler,sy tahi llat mati.mmg tahi lalat tu akn timbul ea?maksod sy,mcm makin besar/kembang n hitam pekat.mmg mcm tu ea?n kne pkai brterusan smpai hilang ke?

cikjann said...

@Noorsalwani Mohd Noor

A'ah...tahi lalat mati sbnrnya lebih mudah nak tanggal berbanding tahi lalat hidup...tahi lalat mati sye tertanggal slpas 4hari pakai..sye ulang smpi tertanggal..bila dah tanggal tu akan ada kesan merah2...lepas sbln bru betul2 sembuh.. :)

Mohd Amin said...

Serius kew brkesan

Anonymous said...

Time pakai tu mmg terus rasa sakit ke macam mana?

cikjann said...

@Anonymous

Setakat ni berkesan lah...hari first kurang skit sakit..hari kedua ketiga keempat tu memang pedih

Anonymous said...

Sis klau tahi lalat mati atas bibir pkai petua ni.x bhye ke???xda effect mulut???

Ct No Hafyeza said...

Brapa lama amik masa utk dia gugur?

Anonymous said...

Akak saya try cara ni kan baru dua hari pakai, tapi saya risaulah akak sbb dia jadi macam leper lepas tu jadi macam kesan luka tu. Saya nak try kopek tapi tak boleh, jadi ape saya patut buat? Memang jadi macam ni ke or saya ade buat salah? Saya dah takut dah ni

cikjann said...

@Anonymous

betul2 atas mulut ke?

cikjann said...

@Ct No Hafyeza

paling lama pun seminggu

cikjann said...

@Anonymous

memang jadi macam tu dik...

Anonymous said...

akk ad wecht x?

hafiz iz said...

Saye bru start wat smlm.dri kecik die makin jadi besar. mmg mcm tu ke ?please reply segera.semalaman saye x tidur memikirkannye.

Anonymous said...

Assalamualikum,humm saya ade tahi lalat,betul2 kat sebelah mata,humm perlu ke saye pakai bancuhan tu.....???

Anonymous said...

Akak, kalau tahi lalat kecil macam bintik hitam boleh guna cara ni jugak ke?

Anonymous said...

Klau tahi lalat hidup tanggal berape hari

Anonymous said...

Saye nak buat tp tk berani la plak..huhu

Anonymous said...

Betul2 mnjdi ke wat mcm ni ?

Anonymous said...

akak, yg akak punya hidup kew mati?sya ada bca artikel lain, ada yg berdarah dan brnanah...takut laa nk try...

Anonymous said...

Btul2 berkesan ye..tkot tk mnjd..nak cube..tp tkot jgak rase nye..

cikjann said...

tahi lalat sye hidup ada hidup ada mati...alhamdulillah dedua hilang...erm, mula2 pakai memang tahi lalat tu akan memerah dan membesar..bila dah tanggal, akan tinggalkan parut luka, so better beli ubat untuk hilangkan parut.. ;)

(reply to all)

Anonymous said...

Memang bkesan

Anonymous said...

for those yg takot sy nasihatkan xpayah la buat ye coz sakit..berani tu penting dalam bab buang tahi lalat sendiri ni..mcm sy memang nak sngt2 buang tahi lalat yg duduk tengah2 antara 2 kening tu malu bila org asyik tegur..sakit tu Allah je tahu tp sbb nk increasekan confident punya pasal sy buang jugak..Alhamdulillah berhasil pada sy..for parut tu sy gunakan COSMODERM vitamin E memang sngt2 berkesan pd sy..parut xnmpk jelas langsung even dekat tp when tilik betul2 ade la dh nama pon remove mesti la ade but tooo MINIMUM :)
juz wanna share my experience

Nurul Fatiah Mohd Nor said...

Sy pernah mencuba.. sgt2 menjadi skarang dah tiada.. semua org yg mengenali sy terkejut sbb hilang mcm 2 aje.. hihihi suke sgt... :)

Anonymous said...

sye punye tahi llat rata cmne erk?

cikjann said...

@Anonymous

tahi lalat rata pun boleh...

Anonymous said...

Assalamualaikum kak, saya nk tye:

i) Kalau guna pencuci selain drpd yg kak state kat atas tu boleh ke, cthnye pencuci Attack. Boleh ke?
ii) Selepas bancuhan tu kering kat tahi lalat, nak basuh ke atau biarkan ia kering lepastu letak balik bancuhan ke-2 & ke-3?
iii) Sehari letak brapa kali?
iv) Slepas cucian pertama tu nak lap dulu baru letak atau letak masa tgh basah?

Tringin nak try tapi tkut tersalah langkah. :')
Harap Kak dpt jwb soalan saya.

Anonymous said...

kena pakai campuran tu stiap hari ke?or malam sahaja..mmg tahi lalat tu akn jadi merah n mengeras ke?

Anonymous said...

salam akak, saya cuba cara ni..dah 2 hari saya pakai..tahi lalat saya jd makin besar, hitam n macam berlubang..sblm ni tahi lalat saya leper n kecik je..mmg cmni ke?? agk2 bape lama ye kak baru hlg??

Anonymous said...

salam akak, tahi lalat ni jatuh cmne erk...hilang terus or kita kena kopek jgk??

Anonymous said...

kalau tahi lalat betul2 atas bibir x pew kew?? takut bibir pulak yang berlubang...

Anonymous said...

akak.. sya nk tanya.. tahi lalat tu mbesar dan kmbang brapa lma?

fara sazali said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

sis saya ada komen
nanti rep eh :)

Anonymous said...

sis nanti rep komen saya eh, sy bg guna google acount
:)

mega amir said...

@cikjann akak saya dah try 3 hari. dia jadi makin leper and besar. cara dia tertanggal tu macam mana ye? patut ke saya kopek atau apa?

mega amir said...

akak saya dah cuba 3 hari. dia jadi makin leper and besar. cara dia teranggal macam mana ye? patut ke saya kopek atau apa?

Anonymous said...

Assalamualaikum, maaf nak tanya, parut tu jadi macam mana ye selepas buang (keadaan parut/ luka tue) ? mksd sy, keadaan luka tu betul-betul selepas buang jadi mcm mana. dan ubat apa yg sesuai utk hilangkan parut ? Alhamdulillah saya dh cuba dan tahi lalat tu mmg hilang. jd tinggal parut je. Mohon dpt jwb soalan saya. Terima kasih sgt2.

Anonymous said...

Sy pn da cuba..mmg berkesan...sy dlm smnggu bru gugur...

rosma fazila said...

sy baca artikel ni semalam..then malam td sy buat,hrini tgh melebar taik lalat niyhhh...hahahaa...2x sy letak utk malam td..mmg pedih k..tp nak hilangkan jugak...letak jelaa...hehehe

rosma fazila said...

sy pun dah letak start mlm td...2x dh letak kapur kt taik lalat.mmg pedih k...hahaha'

Anonymous said...

Rasa pedih to brpa hari,,dlam seminggu tahi lalat mmg dh tanggal ke,,kne pkai masa mna

Anonymous said...

Saye de wat bnde nih...pastu camner nak ilangkn kesan itam ni yer.....??takut x ley ilang jer.....gne scurb ley x??

Anonymous said...

Sis ubt parut 2 sis beli dari mana yer?? Sbb sy cari kt farmasi xde pn ubt parut 2...parut sy merah n berlubang ckt..tlg!!

Anonymous said...

Ptua ni dh lama..prnah buat n mnjadi..mmg pedih n sakit..tapi x lama..dia akan jd cm kudis ckt..tapi bla dia trtnggal..ilang dgn tahi lalat tu skali..kutil pun bleh hilang

princespink said...

Sy ade tahi lalat ats kelopak mata kiri,,so bile makeup mcm mengganggu eyeliner,dh nmpak mcm comot..tahi lalat hidup plak tu...bleh cube la..

Anonymous said...

kapur sireh tu mcm mn?

Anonymous said...

Saye baru buat,tp bru shri..luar die jd keras tp dlm still sme . Tp x mmbesar plak .betul ke ni?

Anonymous said...

Cik jan ..respon please ..sye pnye dah buat dr hr ahad tu..die xmmbesar n x sakit sngt , tp die dh mngering..sye cube kopek2 ..tp mlekat lgy kat kulit .. dh bruk sngt dh rupe thi llt sye tu .mang mcm tu ke?

Anonymous said...

Ade kesan sampingan x?

Anonymous said...

Kak, saya baru buat benda ni semalam dn tahi lalat saya menjadi makin besar dn hitam dekat hidung lepastu kulit saya mcm terhakis mcm kena cucuh dengan rokok pun ada. Cemana ye kak? Saya takut lah, boleh elok ke tak ni. Please saya dh tak confident dh skrg ni

Anonymous said...

Kak, saya punya tahi lalat mati. Saya ada try buat, tahi lalat saya jadi besar lepas tu mcm keras. Tak boleh nak kopek. Dah 4 hari ni tapi kenapa tak tertanggal? Saya takut lah kak, dh jadi buruk

Anonymous said...

Sy da buat 3 hari blh x kena air maksud sy cuci muka or mandi...

Anonymous said...

Cikjann pakai benda ni mcm mana?
Bila benda kapur tu dah kering kena letak lagi kaa atau basuh then guna keesokan harinya pulak ke ?

Anonymous said...

Akak Jan . Kapur sirih tu apa? Nak beli kat mana? Bila dh letak sabun & kapur tu kene letak air ke? Tak paham la . Kapur tu apa . Yang untuk tulis ke?

Anonymous said...

Akak sye buwat mnde ni mcam xjdi je

Anonymous said...

Akak sye buwat mnde ni mcam xjdi je

nazrul alzam said...

Kenpa Yang pencungkil gigi tu kena pakai gak?nape tak sapu jer dgn guna tangan?

Anonymous said...

Tahi lalat hidup ke mati awk buat tu? Sblom buat tu besar ke kecik je?

Anonymous said...

Cik jann saya email x de reply la. Hee busy ke?

mail ku said...

jadual pmakaiannya tu cane???
brpa kli shri pkai???
klo bleh eply a.s.a.p...
tq...eply akn dnnti...ok

mail ku said...

bleh bgi sya jdual pmakaian tips nie???
bla msnya nk pakai??
klo bleh reply ngn cpt...
klo x mnyusahkn lha...tq

Sakinah Rani said...

Cik jan, sy da try buat.tp tahi lalat dan kuli skeliling sntiasa luka,b'darah dan b'nanah. Da lbh smggu ni tp xde tanda2 nk t'tanggal pn. Mcm mne ye?

Anonymous said...

Cik jann.. saya nak tanya bancuh guna air ke ??

Anonymous said...

cik jann sy takut tak jadi je nie

Anonymous said...

Sape 2 yg masih buat tu bawak2 la brsbar .mule2 die mang akan jd truk jgak la..sampai x sngup nk tgk ..tp skrg dh trtnggal ..saye wat seminggu dh trtnggal .tp mule2 parut die mang truk sikit la ..tp pndai2 la jge muke.nt lame2 ok la..tp skrg pon prut mcm dh nk hlg .. tu pnglman saye .

Anonymous said...

Memang berkesan ye walaupn tahi lalat tu dekat gn mulut kite..? Xde pape masalah ke nti??

Anonymous said...

Akak sy punye makin besar' nampak mcm melecur dah, sy tkot kak.

cikjann said...

For those yg ingn bertanyakan soalan..sila skroll dulu comment2 diatas...mungkin soalan yang mahu ditanya sudah ada jawapan...for those yang hantar email pun sme...sorry guys..jann dah semester akhir...xsempat nak tgk2 blog..😯

Anonymous said...

Kak sehari pakai bape kali ?

alia said...

Salam. Sy dah try guna teknik ni. Alhamdulilkah menjadi. First time pakai bancuhan sabun n kapur tu, xdela pedih sgt pun. Sy biar je kt tmpt tahi lalat sy tu smpai tertdo esok pg. Bila bgn, thi lalat yg hidup n bulat tu dah bertukar jadi kembang, leper, n berkuping. Sy biar je. Mlm kedua, sy bubuh lg bancuhan sabun n kapur tu kt tmpt tahi lalat tu. Then lpas 3, 4 hari, kuping tahi lalat tu akan tertanggal sedikit n tau2 je dah tertanggal semua...hihi..selamat mencuba :)

fiza said...

Wahhh macam best je petua ni..ramai lak yg cakap menjadi..saya pun ada tahi lalat kecik2 yg mati rasa nak buang sbb mcm makin banyak je bila umur makin meningkat ni :D

Anonymous said...

Akak , kapur sireh yg dlm bekas bulat ea? Yg mcm air sikit putih , sabun guna serbuk ke sabun yg dlm mangkuk yg cuci pinggan?

Anonymous said...

Cik jan tlg lah ye padam komen sy yg sy tinggalkan num fon. Ada yang tnya pasto bila sy jawab ta th , na maki2. Minta tlg sgt

nor syafizah said...

sy ada tahi lalat kt celah mata.. mcm takut plk nk try sbb dekat sgt dkt mata.. takut ada efect kt mata plk nt.. :(

Anonymous said...

Sis, sye punye thi lalat hdup besar skt kening, yg letak serbuk pncuci dgn kapur tu kne letak air x? Klau tahi lakat hdup besar agk2 brape lamr nk hilang arh?

Anonymous said...

saya baru try pagi ni..tp bila kering sy buang and letak yang baru..betul kew ape yg sy bt..mcm da byk kli saya bt..tkt tersalah pulak

puteri afrina syasha said...

And nape akk Kate leceh gune kan cotoon bud..

puteri afrina syasha said...
This comment has been removed by the author.
puteri afrina syasha said...

Kkk jann..nak tanye..nape akk Jan Kate gune cotton bud leceh..nape kete pakai pencungkil Gigi..hope reply%%

Anonymous said...

kenapa bila saya letak bancuhan ni tak rasa sakit pun..then dia jadi merah2 kat keliling tuh cara saya salah kew..parent dah tegur ni muka saya mcm ni..takut laa..

Haizul Syaffirin said...

Muke sye jadi melecur..sye takut la..

Anonymous said...

Akk sya dh 5 hari letak tak tanggal pun. Mcm mna dia tnggal akk? Dia jadi hitam kat tngh lepas tu merah2..

Anonymous said...

once tahi lalat tu dah hilang, dia datang balik tak? especially for tahi lalat mati lah. ke this method memang buang for permanent?

cikjann said...

@Anonymous

hilang permanent dear..☺

Anonymous said...

Cikjann, tahi lalat saya atas bibir. Kalau saya buat ada effect ke pada mulut? Time makan ada rasa sakit tak? Risau ada effect pada mulut je.

Anonymous said...

Sehari berapa kali sapu? Waktu bila ye?

Anonymous said...

nk letak kapur sirih and sabun brape sudu ?


ana said...

Kak jan saya nk tnya saya pnya dh trtanggal tpi ade sikit lgi so saya truk bncuhan tu agi,,tpi dya jdi itam saya nk tnggalkn x leh,,mmg mcm tu kew,,saya dh tkot ni,,saya pnya kt mka,,

ana said...

Kakjan saya pnya dh trtanggal tpi ade agi sikit so saya truk bancuhan tu agi,,tpi dya jdi itam saya cba tnggalkn x leh,,mmg jdi mcm tu kew pas dh tnggalkn dya jdi merah2 itam kt tgh?? Arap sgt kakjan bls,

Anonymous said...

Akak , kalau tahi lalat tu betul2 bawah mata boleh ke nak guna cara tu ?

Anonymous said...

Kapur sirih nk beli kt mane?

Anonymous said...

Kapur sirih dibeli kt mana??

Nur Natahsya said...

Kak first saya pakai keliling tahi lalat jadi macam melecur. Memang mcm tu ke? Kene teruskan letak or stop. Sbb sakit melecur tu.

Anonymous said...

First try jadi melecur kulit keliling tahi lalat memang mcm tu ke? Sakit kut. Then kak bole terus sapu or stop.

tira.tiro said...

@cikjann

salam cik jan... boleh saya tahu brape banyak sabun and brape banyak kapur kena guna utk buat bancuhan tu? thankss

tira.tiro said...

salam cik jann..boleh saya tahu brape banyak kapur and brape banyak sabun untuk wat bancuhan tu? thankss

Tasnim said...

saya pakai sampai dua minggu xtanggal2... semua orang dok tanye je... serabuk pom ade, muka saya sampai bengkak2 . so , pada yang mahu mencuba tu dapatkan pendapat yg lebih arif . elakkan makan makanan yg menggatalkan kulit macam seafood yeee........

Anonymous said...

Kapur sirih warna emas boleh kah diguna?

Nour ismawati NJ said...

Kak jan.. sy dh try cara ni semalam..memang dia merah2 n tahi lalat tu membesar ye..kalau tahi lalat tu tertanggal mcm mna ye kak jan..

Nour ismawati NJ said...

Kak jan..sy dh try cra ni..dia memang merah2 dh tahi lalat tu makin membesar ye..kalau tahi lalat tu tertanggal..macam mana ye kak jan..

Shahrul NOAH said...

kak , saya letak sekali je , lepas tu sya biarkan dia , dan lepas tu dia jadi membesar dan merah2, lepas tu tahi lalat saya menjadi semakin mengecik , and , ada kesan seperti ingin tercabut dan luka kt tahi lalat tu , tapi kalau saya biarkan tahi lalat tu mcm tu je , adakah tahi lalat tu akan mengeras dan menjadi seperti biasa , tapi dalam ukuran yang kecil dh ? , mohon jawab kak

Shahrul NOAH said...

kak , saya letak sekali je , lepas tu sya biarkan dia , dan lepas tu dia jadi membesar dan merah2, lepas tu tahi lalat saya menjadi semakin mengecik , and , ada kesan seperti ingin tercabut dan luka kt tahi lalat tu , tapi kalau saya biarkan tahi lalat tu mcm tu je , adakah tahi lalat tu akan mengeras dan menjadi seperti biasa , tapi dalam ukuran yang kecil dh ? , mohon jawab kak

Anonymous said...

kak , saya letak sekali je , lepas tu sya biarkan dia , dan lepas tu dia jadi membesar dan merah2, lepas tu tahi lalat saya menjadi semakin mengecik , and , ada kesan seperti ingin tercabut dan luka kt tahi lalat tu , tapi kalau saya biarkan tahi lalat tu mcm tu je , adakah tahi lalat tu akan mengeras dan menjadi seperti biasa , tapi dalam ukuran yang kecil dh ? , mohon jawab kak

Anonymous said...

Brape lame tahi lalat tu nak gugur?

Anonymous said...

Nk tnye,,,sy ad jgk,,didahi,,,tp xbeso pon cume ade la btol2 kat dahi,,,,sy malu sbb org ckp "nande"/ "india",,sy y malu,,,sy da try,,,pedih mmg pedih,,,tp ia xilang la :(,,

Anonymous said...

kena guna sabun dengan kapur sirih jugak ke? klau tak guna tak boleh?

Anonymous said...

kena guna sabun dengan kapur sirih jugak ke? klau tak guna tak boleh?

Anonymous said...

kena jugak ke guna kapur sirih?

Mohamad Aizar said...

bancuh dgn air ke ?? ke campur je sabun dgnn kapur tu

Bahrul Ulum said...

Kak jan.terima kasih utk petua tersebut.

Anonymous said...

Firstly sya nk ckp tima kasih bnyk2 kt akk bab da kongsikn tips ni...sya try lbih krg dlm smnggu then mmg brkesan...tahi lalat sya punya dkat tmpat misai sllu klua tu...tpi mslahnya skrg tgal parut plak..adakah parut tu akn hilang sndiri or kekal?...what should i do...resah ja skrg..please give some opinion

Anonymous said...

Cik jan . Klau nk tunggu sebulan baru betul2 sembuh kne pakai jgk ke adunan tu ? Ke biar je sampai dye betol2 semboh ?

Anonymous said...

Nk tnye ni . Pedih tu mmng pedih giler2 ke ?

Anonymous said...

Salam..skrg tahi lalat awk tu mcm mna? Sy punya pun jd mcm awk. Risau la

Anonymous said...

Awk kena sapu ubat hilang parut. Klau dibiarkn nnti berparut selamanya.

dilla anis said...

Sy pn dh buang then tgal parut brlubang ..sy sapu fair&lovely je Dh xnpk dh kesan parut

Anonymous said...

Saya buat jugak, dah 2 minggu, tapi tak tanggal pon, siap bernanah lagi, is it normal, takut pulak... :((

fyfit said...

Xphm ke. Kan kak jan ckp seminggu baru gugur . lpastu letak atas tahi lalat bkn sekelilingnya . pk akal logic lah nk letak air ke x . jangan lah cair sngt. Effect mmg ader . tp kne bersabar baca blik yg atas2 kak jan amek masa 2-3 bulan nak recover . korg baru 2 4 hari da risauu . nak cantik kena sabar . banyakkkn budaya membaca